Skrýt

Potraviny bohaté vitaminem C mohou posilovat zdraví tepen

Nová studie z Norska potrvdila, že zvýšený přísun potravin bohatých na
vitamin C může snižovat riziko kornatění cév a tím chránit proti onemocnění srdce. 

5.4.2009

 časopise Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases bylo uvedeno, že výzkumníci z Ulleval Univerzity v Norsku podali zprávu, že zvýšený přísun vitaminu C a ovoce byl spojen s menší progresi ztlušťování karotidy.

„ Zdá se, že zvýšený přísun vitaminu C a ovoce přispívá k menší progresi ztlušťování stěn krčních tepen“ , uvedla autorka Ingrid Ellingsen.

Tato  studie se zaměřila na účastníky intervenční studie Strava a omega 3 mastné kyseliny ve vztahu k ateroskleróze  (DOIT), která dříve nepotvrdila vliv omega 3 mastných kyselin na tloušťku tepenných stěn.  Studie se zúčastnilo 563 mužů průměrného věku 70 let, kteří byli náhodně rozděleni do skupiny dietní intervence, do skupiny dostávající omega 3 mastné kyseliny (MK), do skupiny s dietní intervencí a omega 3 MK nebo do skupiny nedostávající nic po dobu 3 let.

 U účastníku skupiny s potravní intervencí byla zjištěna menší progrese ve ztlušťování tepenné stěny karotidy  než u kontrolní skupiny a výzkumníci oznámili, že u této skupiny byl vyšší přísun vitaminu C jako součást dietní intervence, jelikož přijímali ovoce, zeleninu a bobuloviny.

 „Tato studie  ukázala, že dietní změny mohou být vhodné dokonce u mužů vyššího věku“ uvedli výzkumníci.

Zdroj:
Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases; Volume 19, Issue 1, Pages 8-14
"Vitamin C consumption is associated with less progression in carotid intima media thickness in elderly men: A 3-year intervention study"

Authrors: I. Ellingsen, I. Seljeflot, H. Arnesen, S. Tonstad

 

Diskuse

Počet reakcí: 0 | poslední: 1.1.1 0:00:00

Buďte první, kdo vloží svůj názor do diskuse.

Vstoupit do diskuse



















Facebook výhody