Skrýt

Brusinky a infekce močových cest

Brusínky pro zdraví močových cestBrusinka velkoplodá je původní rostlinou Severní Ameriky. V tradičním lidovém léčitelství jsou plody brusinky používány především pro prevenci a léčbu infekcí močových cest.

18.6.2014

Téměř 95 % všech infekcí močových cest způsobují patogenní kmeny bakterie Escherichia coli. Dřívější předpoklad, že způsob, jímž brusinky u infekcí močových cest působí, je okyselující účinek na moč, se podle novějších studií ukázal jako nesprávný.

Za hlavní účinnou látku brusinek jsou považovány proanthokyanidiny. Tyto látky zabraňují uchycení patogenních bakterií k výstelce sliznic močových cest a pohlavních orgánů, a urychlují tak jejich vyplavování. Inkubace typických patogenních kmenu bakterie Escherichia coli v moči zdravých dobrovolníku po konzumaci sušené šťávy z brusinek vyvolala významné snížení jejich přilnavosti. Velmi důležité je zejména zabránění přilnavosti kmenu rezistentních na antibiotika.

Klinické zkušenosti

Klinické zkušenosti vycházejí z různě velkých i různě koncipovaných studií sledujících účinek jak samotné brusinkové šťávy, tak farmaceuticky zpracovaných lékových forem, jako jsou koncentráty nebo sušené extrakty.

Například konzumace 240–300 ml šťávy z brusinek v klinické studii u starších žen vedla ke snížení počtu opakování infekcí močového traktu o 50 % a významnému snížení poctu bakterií v moči. Ochranný účinek konzumace brusinkové šťávy byl přitom pozorován do 24 hodin po požití.

Při podávání brusinkového koncentrátu (dávkování podle doporučení výrobce) a samotné brusinkové šťávy (3x denně 250 ml) ženám ve veku 21–72 let po dobu jednoho roku bylo zaznamenáno přibližně shodně významné snížení poctu infekcí močových cest.

Brusinky – uznávaný prostředek

Pro účinnost brusinek u infekcí močových cest je rozhodující právě obsah proanthokyanidinu.

V původní lidové medicíně tradovaný účinek je tak dnes potvrzen radou klinických studií a je rovněž znám molekulární mechanizmus účinku. Na rozdíl od čerstvé šťávy z brusinek lze ve farmaceuticky zpracovaných výrobcích dosáhnout vysokého obsahu proanthokyanidinu, který by se dal ve formě čerstvých brusinek jen obtížně konzumovat (zejména při dlouhodobém podávání).

Diskuse

Počet reakcí: 0 | poslední: 1.1.1 0:00:00

Buďte první, kdo vloží svůj názor do diskuse.

Vstoupit do diskuse



















Facebook výhody