Skrýt

Konzumace ryb může snižovat riziko demence

Zvýšený příjem ryb může dle nové studie snižovat riziko vzniku demence o téměř 20 procent.

Většina studií je zaměřená na konzumaci ryb a omega-3 mastných kyselin ve vztahu ke kardiovaskulárnímu zdraví .

Dvě studie publikované v roce 2007 v American Journal of Clinical Nutrition poukázaly na to, že pravidelná konzumace jídla bohatého na omega 3 mastné kyseliny může předcházet poklesu kognitivních funkcí  s přibývajícím věkem.

24.7.2009

Výzkumníci zkoumali vztah mezi demencí a konzumací ryb a masa v několika státech  (Čína, Kuba,  Dominikánská Republika, Venezuela, Mexiko, Peru). Téměř 15 000 lidí se zúčastnilo této studie a výzkumníci potvrdili, že čím vyšší byl příjem ryb, tím bylo nižší riziko vzniku demence. Na druhou stranu se s konzumací masa zvyšovalo riziko vzniku demence.

Zdroj:
American Journal of Clinical Nutrition
publikováno online, doi: 10.3945/ajcn.2009.2758


„Dietary fish and meat intake and dementia in Latin America, China, and India: a 10/66 Dementia Research Group population-based study“


Authors: E. Albanese, A.D. Dangour, R. Uauy, D. Acosta, M. Guerra, S.S. Gallardo Guerra, Y. Huang, K.S. Jacob, J. Llibre de Rodriguez, L. Hernandex Noriega, A. Salas, A.L. Sosa, R.M. Sousa, J. Williams, C.P. Ferri, M.J. Prince

Diskuse

Počet reakcí: 0 | poslední: 1.1.1 0:00:00

Buďte první, kdo vloží svůj názor do diskuse.

Vstoupit do diskuse



















Facebook výhody